Perfekt is

Vi trotsade kylan i helgen och gick ut på en liten promenad ner till havet. Vantarna som ser ut som boxhandskar är världens bästa! Fick dom i julklapp av David för nått år sedan och dom är gjorda för polarexpeditioner så jag fryser aldrig om händerna när jag har dom, inte ens i 30 minus 🙂
När vi kom ner till havet såg vi att det var perfekt is! Helt blank och ca 5 cm tjock så det gick att se ner till botten och solen sken och gjorde dagen underbar 😀Vi filmade lite och David har klippt ihop och redigerat en liten film, hans första! Det var lite läskigt för vågorna hördes under isen och det knakade och lät om isen ungefär som ett träskepp knarrar i vågorna, det hörs i början av filmen
 
 
Hoppas ni gillar filmen, det kommer antagligen mer filmer framöver bara vi kommer ihåg att filma också och inte bara fota 🙂 David tyckte att det var kul att redigera film och vill bli bättre på det och jag tänker försöka lära mig jag också 🙂
 
Så himla härlig dag 💕
 
Hoppas ni har en bra vecka!
 
/David och Bella

Supermåne och semlor

Här om natten var det 20 minusgrader, väldigt stjärnklart och tydligen supermåne/blood moon. David var ute och tog några kort eftersom det var en sån fin kväll men vi hade faktiskt ingen koll på att det var super-måne, det läste vi dagen efter! David tog en bild på månen i alla fall och den var verkligen stor! 
Och månljuset var så starkt att snön gnistrade av månljuset!
Ute har vi fått mer snö och det är 20 minusgrader, det är mer vinter än någonsin men här inne pratar vi om trädgården, sommarens projekt, njuter av tulpaner och så har vi gjort semlor🙂
Ett tips är att lägga florsocker i en sån här tekula och pudra semlorna🙂Förut brukade vi använda en gammal tesil men en tekula ger mycket jämnare pudring
Jag sa till David att vi måste få äta semlor i förtid eftersom vi är i Chile på semeldagen. Efter att vi hade gjort semlorna såg jag att vi är hemma på semeldagen för den är i mars i år, hehe oooops 
Haha Davids semlor ser ut som hamburgare och om ni undrar vad som har hänt med locket på min semla så är det någon som tjuvsmakade under tiden som semlan gjordes...
Det blev så himla gott! Och jag har för första gången någonsin lyckats baka goda gluten och mjölkfria semelbullar, dom blev perfekta! Om man inte har försökt baka glutenfritt så är det kanske svårt att förstå lyckan som man känner när nånting glutenfritt blir fluffigt. Här är receptet ifall det finns nån annan stackars glutenallergiker som vill äta fluffiga bullar 🙂Halva receptet är från Ica och mjölkfria saker, mängden mjöl och glutenfria substitut är improviserade av mig:
  • Smula ner 50 g röd jäst i en bunke
  • Smält 75 g mjölkfritt smör i en kastrull 
  • Tillsätt 3 dl mandelmjölk och 2 dl havrevispgrädde och värm till 37 grader
  • Häll degspadet över jästen och rör runt 
      Tillsätt och rör runt med en visp:
  • 1/2 dl rårörssocker
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk Lindroos xantangummi
  • 1 dl Orgran gluten substitute
  • 1 msk Semper pofiber
  • Tillsätt 5 dl Semper glutenfri och mjölkfri finmix sist av allt och rör ihop allt med en slev till en deg
Strö över lite mjöl över degen och låt jäsa under en bakhandduk i 30 min.
Gör små runda bullar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa i 30 min under en bakhandduk. Grädda i 250 grader i ca 9 minuter.
Sen är det bara att göra som vanligt, gröp ur bullarna och blanda brödet med mandelmjölk och madelmassa, lägg ner smeten i bullen och släng på en klick havrevispgrädde och njut!
 
Har ni tjuvstartat med semlor eller är ni duktiga och väntar till semeldagen?
 
/David och Bella
 

Kaka

Det började med att jag impulsköpte en påse minimarshmallows i pastellfärger på mataffären. Sen ville jag såklart baka något där jag fick använda dom!
Jag hittade ett recept i boken "Två systrar söta" som jag bakade. En variant på kladdkaka med jordnötter i och så på med hemkokad kolasås och marshmallows. Jag strösslade även på lite blomströssel
Tänk er att det är lite som chokladfondant inuti! Min kaka är glutenfri och mjölkproteinfri och det gick bra att bara byta ut ingridienserna mot andra alternativ 🙂
 
Här är receptet:
Rör ihop 200 g rumsvarmt smör med 5 dl socker
Tillsätt 4 ägg och vispa
Tillsätt sedan:
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krydmått salt
1 tsk bakpulver
1/2 tesked vaniljsocker
3 dl hackade nötter (jag tog jordnötter)
 
Grädda kakan ca 45 minuter i 175 grader
 
Receptet på kolasås som stod i boken var inte så bra, det finns nog bättre recept om man googlar.
Ringla kolasåsen över kakan och dekorera 
 
Den blev väldigt god! Vi kunde inte låta bli att smaka på fredagskvällen sen tog David med kakan som flyttgubbe-fika på lördagen 🙂
 
 
/Bella och David