Valparaiso dag 1

Vi kom fram till Julios bror som har ett hus i Valparaiso och han hade ordnat så fint! Välkomna!
Valpo som staden kallas i Chile (dom är som oss norrlänningar och gillar att förkorta saker) är en hamnstad som är bohemisk, full med konst och den är byggd på 42 kullar och kallas därför för lilla San Fransisco. Varje kulle hade sitt eget namn och vi bodde på Cerro Merced
Huset låg högt upp så vi körde på en stupbrant och supersmal väg för att komma dit. När vi kom fram måste det öppnas grindar och jagas bort hundar innan det gick att köra in på den lilla innergården. Alla hus i Chile som vi såg hade höga staket runt sig och vakthundar och folk trocklade in sina bilar innanför staketen. Folket i Chile var helt otroliga på att klämma in och parkera bilar med bara 1-2 cm till godo.
Det var fantastisk utsikt från huset men det var alltid disigt till ca kl. 13 varje dag. Bara nån vecka innan vi åkte till Chile var det en kraftig jordbävning precis i dom städer som vi skulle åka till och dom sa att vädret hade förändrats efter jordbävningen. Det brukade inte vara så disigt i vanliga fall. 
I trädgården växte det aprikoser, vindruvor och ett lagerbladsträd! Jag fick plocka med mig lagerblad och vi moffade i oss solvarma aprikoser under dagarna som vi var där 🙂För 5 år sedan brann hela den här delen av staden ner så alla hus var nybyggda och en stor del av trädgården var bara torr jord men vissa saker hade återhämtat sig efter branden, bl.a. aprikosträdet.
I huset bodde det också en katt och tre hundar
Här är den stora vaktiga hunden som var väldigt hoppig och jobbig (gillar inte hundar som hoppar) Det var inte samma tanke kring hundar som vi har här. Hundarna var först och främst en vakt även om dom blev gosade med också men folk åkte inte på uppfostringskurs med hundarna som vi gör i Sverige. 
Här är en av dom två små hundarna, dom var lugna och ganska gamla så dom sov mest
Vi blev bjudna på väldigt mycket god mat under dagarna som vi bodde där, här var det en grillmiddag. Det finns en typisk chilensk sallad med hackad tomat, råa lökskivor, en skvätt citron och koriander som dom serverade till nästan all mat. I övrigt åt dom väldigt mycket kött och alltid avocado och avocadoröror. Ska vi säga några saker som kännetecknar chilensk mat så är det citron, tomat, avocado, koriander, bröd, kyckling/kött och majonäs. Och såklart empanadas🙂Chilenarna säger att det är kärlek, mat och familjen som gäller och det märktes. Dom umgicks mycket med familj/släkt och vi har sällan ätit så mycket som där. Redan vid frukosten kunde man börja prata om lunchen haha. 
Det var lite svårt med glutenallergin eftersom ingen visste vad det var men vi hittade glutenfritt bröd i en av dom större mataffärerna som tur var.
Valparaiso är en fattig stad och det fanns många kriminella och det var mycket knivrån så dom flesta var inte ute efter kl. 20 på kvällen, bara om man åkte bil. Det var mycket med säkerheten som kändes konstig som svensk, t.ex låste dom bildörrarna innifrån när dom körde bil så att ingen skulle kunna rycka upp dörren utifrån. Vi har det väldigt bra här i Sverige som kan lämna bilen olåst på gården utan varken staket eller hund men det finns saker med Chile som vi önskar att vi hade här, som den avslappnade och varma attityden mellan människor 
 
 
/David och Bella
 

Kommentarer:

1 Matilda Berlin:

Men wow!! Måste verkligen åka till Chile någon gång!! kram <3

Svar: Det är ett superfint och häftigt land så gör det :D Kram <3
David och Bella

2 Yasmine:

De har ju rätt när de säger att det är mat, kärlek och familjen som räknas! :D Kram

Svar: Eller hur😀Kram!
David och Bella

3 Mösstanten:

Jätteintressant att få en inblick i livet i Valparaiso. Jag tänker på Evert Taube när jag hör stadens namn. Men han var väl i Argentina?

4 Mösstanten:

Jätteintressant att få en inblick i livet i Valparaiso. Jag tänker på Evert Taube när jag hör stadens namn. Men han var väl i Argentina?

Svar: Han har faktiskt skrivit en sång "Vals i Valparaiso" så du tänker helt rätt☺!
David och Bella

5 Josephine:

Spännande! och så vackra fotografier! :-)

Svar: Tack :D
David och Bella

Kommentera här: